Новости Статьи Обучение Термины Компании Банковские металлы
Новости

Все новости >>>

 

Мнение профессионала
Два года закона о валюте: что сделано и чего ждать

Только представьте, два года назад, если бы вы захотели инвестировать, скажем, в акции Apple, вам нужно было бы получать лицензию. А максимальная сумма такой операции ограничивалась 50 тыс. евро в год.

Правило успеха
"Неудачи не должны вселять в нас неуверенность"
Финансы

 


Мнение профессионала
УКБС: конкуренция банков снова под угрозой
28.01.16

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» заявляє, що нові критерії відбору уповноважених фінустанов для виплати зарплат бюджетникам та пенсій дискримінують переважну кількість недержавних українських банків.

Це монополізує сферу розміщення бюджетних коштів на фінансовому ринку, що погіршує умови обслуговування банками як населення, так і підприємств державного сектору.

Так, Уряд розробив нові вимоги до банків для обслуговування бюджетників. Серед нових критеріїв відбору - розмір активів уповноваженого
материалы в тему:
банку повинен бути від 1% активів всієї банківської системи. Додатково банк повинен мати ОВДП у своєму портфелі на рівні 20% регулятивного капіталу.

Ці критерії поширюватимуться на всі соціальні виплати, крім цього, Кабмін рекомендує держпідприємствам обслуговуватись лише у таких банках.

УКБС зауважує, що нові критерії відбору чотирикратно звужують перелік уповноважених банків та виключають не лише середні та малі українські банки, а й достатньо великі за розміром фінустанови.

Адже, якщо на 17.11.2015 р. (останній конкурс Мінфіну з визначення банків) визначено було 48 банків (40% від кількості діючих банків), то новим критеріям відповідають лише близько 10 банків (8%). Серед них - три банки із державною власністю понад 75%, які визнаються уповноваженими на постійній основі.

Таке рішення Уряду відновлює державну монополію з бюджетних виплат та дискримінує фінустанови за формою власності. Раніше УКБС неодноразово звертав увагу органів влади на неприпустимість таких рішень, що порушують конституційні норми та принципи ефективної ринкової економіки.

 На сьогодні шанси на виплату бюджетних коштів мають декілька недержавних банків з активами близько 13 млрд. грн. (еквівалент 1% активів банківської системи станом на 01.12.2015 р.).

Експерти УКБС зазначають, що основною умовою відбору банків повинна бути їх надійність, а не розмір активів. Адже досвід минулих років показує, що проблемним може виявитися і банк з високою концентрацією активів (приклади банків «Дельта», «Надра» та інших). Крім того, вимоги КМУ про наявність у портфелі суттєвої частки ОВДП, по суті, стимулює банки на фінансування державних боргів замість відновлення кредитування суб‘єктів економіки та створення умов для конкурентного обслуговування бюджетних виплат.

Одночасно, через рік набере чинності ще один бар‘єр – 10% загальної кількості емітованих банком платіжних карток повинні належати державній багатоемітентній платіжній системі. Такою системою на сьогодні є лише НСМЕП, яка, попри реформаторські обіцянки, ще далека за зручністю та ефективністю від міжнародних платіжних систем. Таким чином, держава опікується не інтересами громадян, які отримують бюджетні виплати, а власними інтересами.

«Відбір уповноважених для виплати бюджетних коштів банків за розміром активів та портфелем ОВДП є дискримінаційним для більшості фінустанов та не має жодного відношення до оцінки їх надійності, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це свідчить про повернення монополії держави при виплаті та розміщенні держкоштів та є кроком назад в конкурентному обслуговуванні населення і підприємств держсектору».


Финансовый навигатор TRISTAR.com.ua




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Темы
Финансовые технологии
Экономика
Нормативно-законодательная база
Финансы
Депозиты
Кадровые перестановки
Обзор рынка
Банки
Рейтинг банков
События
Кредитные брокеры
Мошенничество
Потребительское кредитование
Акулы бизнеса
Финансовые пирамиды
Интересное в мире
Платежные системы
Пластиковые карты
Денежный перевод
Кредитные союзы

Все темы >>>
Рассылка

Анонсы | Подкасты | Акции | Реклама | Песочница | Партнеры | О нас | Правовая информация

Страховой каталог INS.ORG.RU Rambler's Top100 Система Orphus
©2007-2024 TRISTAR.com.ua - твой финансовый навигатор!
© При полном или частичном использовании информации прямая гиперссылка на сайт TRISTAR.com.ua обязательна.